Hugo de Groot vluchtte via Baarle, maar overnachtte er niet

Het is een hardnekkige legende, die zelfs is doorgedrongen tot de Bosatlas van de geschiedeniscanon. Hugo de Groot zou tijdens zijn vlucht van Loevestein naar Antwerpen overnacht hebben in herberg De Zwaan in Loveren bij Baarle-Nassau/-Hertog. Maar het klopt niet. Het onderzoek voor de reconstructie van de historische route Nijmegen-Antwerpen (het Marikenpad) heeft dat uitgewezen.

 

Het verhaal wordt al sinds mensenheugenis doorverteld, maar schriftelijke bronnen of ander hard bewijs werden nooit gevonden. In 1973 publiceerde pater Eduard Loffeld, heemkundige in Baarle, een serie van drie artikelen over de kwestie. Ook hij kon geen hard bewijs vinden. Maar hij voerde wel een grote hoeveelheid feiten en redeneringen aan, die de conclusie moesten ondersteunen, dat Hugo vermoedelijk via Baarle reisde en in De Zwaan logeerde.

Het onderzoek rond het Marikenpad heeft nu aangetoond, dat Loffeld zijn belangrijkste bron uiterst selectief heeft gebruikt. Die bron is de betrouwbaar geachte 18e-eeuwse biografie van Hugo de Groot door Brandt en Van Cattenburgh. Daarin staat dat Hugo en zijn voerman met paard en wagen de hele nacht hebben doorgereden. Ze waren om 6 uur ’s avonds uit Waalwijk vertrokken en arriveerden na een onafgebroken rit de volgende dag tussen 12 en 1 uur in Antwerpen.

 

Vluchtroute

Het onderzoek heeft nog meer duidelijk gemaakt. Tot nu toe twijfelde men of Hugo de Groot wel via Baarle  is gevlucht, dat immers in Staats gebied lag. Hugo probeerde juist uit het Staatse gebied te ontkomen. Gebleken is dat desondanks de vluchtroute vrijwel zeker over Baarle liep.

Lees het hele verhaal hier.

23 april 2017
marikenpad2
Uncategorized