HET PAD TOEN…

 

Hierboven het Marikenpad weergegeven op een kaart van het Hertogdom Brabant (15e en 16e eeuw). De weg vormde de belangrijkste verbinding over land van de Europese handelscentra Brugge en Antwerpen met de Duitse Hanzesteden. Ook gingen er tienduizenden pelgrims overheen die via Antwerpen naar Santiago trokken.

 

De reconstructie van het Marikenpad als wandel- en fietroute (21e eeuw) is weergegeven in het schematische overzicht.

 

Het Marikenpad kan in twee hoofdtrajecten worden onderscheiden. Op het schema zijn de verschillen goed te zien.

 

Met het eerste gedeelte, van Nijmegen tot ‘s-Hertogenbosch, is het gegaan zoals met de meeste oude wegen. In de loop van de tijd is het een moderne verbinding voor snelverkeer geworden (N324 en A59). Gelukkig boden de oude verbindingspaden tussen de naastgelegen dorpen de mogelijkheid toch fraaie toeristische wandel- en fietsroutes uit te zetten. Snelle fietsers kunnen de historische hoofdroute ‘over de hei’ volgen via uitstekende fietspaden langs de autoweg.

 

Vanaf ‘s-Hertogenbosch ligt de historische route er verlaten – en daardoor als in oude tijden – bij.

Daar kunnen we in middeleeuwse stijl over deels onverharde paden door het schitterende landschap van de Meierij en de Kempen naar Antwerpen reizen.

 

Meer weten over het historische

onderzoek achter het Marikenpad?

 

KLIK HIER

 

 

EXTRA: vijf dagtochten voor toerfietsers

Ga hier naar de vijf dagtochten voor toerfietsers, die beginnen en eindigen bij een treinstation.
Ga hier naar de vijf dagtochten voor toerfietsers, die beginnen en eindigen bij een treinstation.

… HET PAD NU

 

Je kunt naar de afzonderlijke etappes door daar op te klikken in het routeschema hierboven of in het keuzemenu.

Dat is aan te raden als je alle informatie over de route of onderdelen van de route wilt bekijken en als je routebeschrijvingen in handzame pakketjes wilt printen of downloaden op GPS-apparaat of smartphone.

 

Wandelaars en toerfietsers kunnen ook rechtstreeks naar een totaaloverzicht van de route. (Daarbij sla je wel een deel van de informatie en enkele speciale varianten over.)

Je kunt de routekaarten en de beschrijvingen vervolgens printen of downloaden. Maar de hoeveelheid data is dan aanzienlijk. Houd er rekening mee dat het downloaden van de complete route veel geheugenruimte vraagt.

 

Voor sportfietsers is het totaaloverzicht in tweeën gedeeld: (a) de snelle fietsroute van Nijmegen tot ‘s-Hertogenbosch, (b) de off-the-road-route van ‘s-Hertogenbosch tot Antwerpen.

 

Voor totaaloverzichten heb je dus de keuze uit vier opties:

 

-› Route-overzicht voor wandelaars

 

-› Route-overzicht voor recreatieve fietsers

 

-› Route-overzicht (a) voor racefietsen

 

-› Route-overzicht (b) voor off-the-road-fietsen